BIBLIOGRAFIA:

Mataró

Bibliografia a Visita Torre Llauder.

Premià de Mar

 

Chus DÍAZ: Secret, Secret. Primera edició: juny de 2008. Barcelonès.Ed. Primília contes. Pàg.23.

 

Aquest conte infantil explica la història d’un nen anomenat Arnau que gràcies al seu “amic”: una horta rondallaire descobreix una vil.la romana amagada en el fons de Premià de Mar.

En aquesta, hi troba unes termes d’aigua freda, tèbia i finalment calenta, mosaics, tenalles, etc.

Li explica que després de que els habitants de la vil.la l'abandonessin es va convertir en un celler on hi feien vi i guardaven tenalles i després d’aquella hi va haver un taller de metalls on feien eines de ferro i bronze, hams o agulles, ganivets, podalls i claus.

 

És patent la mà de l'arqueòleg Ramon Coll.

Teià

Andreu BOSCH i RODOREDA & Isabel RODÀ de LLANÇÀ. Epictet, Primera edició:abril 2010. Sant Joan les Fonts (Garrotxa). Ed. Galerada. pàgs.30.

 

 

Epictet és un llibre per a tots els públics, delícia de grans i petits, que conté la història del vi laietà i del celler romà de Teià, amb text d’Andreu Bosch i Isabel Rodà i il·lustracions de Lluís Filella.

 

De fet, Epictet explica la vida real (documentada epigràficament) d’aquest esclau encarregat de gestionar el celler romà de Teià, el qual gràcies al seu treball i empenta aconseguí la llibertat del seu amo Luci Pedani Clement al segle II. La vida d’Epictet serveix als autors per a explicar el procés de romanització de Catalunya i el procés d’elaboració del vi en l’antiguitat a través d’aquest gran centre de producció de Vallmora, que exportava vi per a les legions romanes i que avui trobem en la denominació d'origen del vi d'Alella.